Friday, July 6, 2012

Bulan Ganjaran.

Salam Ukhuwwah.

Gua sebenarnya lupa hari ni jumaat. Hoho.. 1 week ni gua agak terkejar kejar dengan date line yang terlalu singkat. Tapi Alhamdulillah banyak jugak yg sempat siap before date line tu. ^^

Anyway, kita sekarang dalam bulan sya'ban. Bulan yang penuh dengan ganjaran pahala berlipat kali ganda kedua terbanyak selepas Bulan Ramadhan. Info ni gua dapat daripada ustaz masa tazkirah sebelum mula solat jumaat tadi. :)

Picture Ni Gua Shoot Masa Di Langkawi. ^^ 


Bulan ni jugak bulan yang banyak berlangsungnya majlis majlis tahlil, majlis ilmu. Dan satu lagi info yang gua nak share. Kalau dikampung kampung. Waktu ni ramai yang sedang buat 'monjong' untuk diberi pada jiran jiran terdekat sempena nak menyambut bulan ramadhan yang dah tak jauh nak tiba.

Kebanyakannya orang jawe jawe la buat. Monjong ni untuk kata lain yang boleh gua tafsirkan adalah 'sedekah'. Tapi dalam bentuk makanan. Kalau ada budak budak jawe macam gua yang terbace info ni tapi salah, sila betulkan ye. gua amat mengalu alukan. ^^

Dan untuk bulan sya'ban ni gua dengan rendah hati ingin memohon kemaafan jika ada tersilap kata dan Jika ada yang terasa atau apa apa.. boleh je terus sound gua kat sini. heh! saje kasi channn.. ^^

Dengan itu gua boleh teruskan beramal dengan lebih baik tanpa ada rasa berhutang dengan manusia. Seterusnya fokus 100% insyaAllah dengan Maha Pencipta. Mudah2an
dipermudahkan. aamiinn. ^^

Nota Kaki : Semoga kita 'sempat' bertemu dengan Bulan yang mulia. ^^

10 comments:

aqinara said...

Monjong tu macam makan2 kah?

cik chopu said...

monjong tu macam 'berkat' eh?

taqO said...

aqinara - hurm. yes. boleh dikategorikan begitu. lebih tepat, dihantar ke rumah jiran terdekat. ^^

taqO said...

cik chopu - yeahh. terer plak dak UTP nih! :DD

Umi Nazrah said...

dh p langkawi? so jeles. cheq yg dok kt kedah ni pn tak dpt lg nk p langkawi :|

taqO said...

cik naz - Hehe.. ni pom pes time cik naz. baru dapat merasa. nyum nyum! ^^

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

balik langkawi, apsal bagi gambar langit, bagila gambar cekelet kerr XD

taqO said...

hanin - Haha... ciss... marah kite pulak. saje nak kasi tenang sikit yaw. :DD cekelat mintak kat kalid. keh3. :D

Aida Borhan said...

Salam ramadahan A.Ewa

taqO said...

aida - Salam Ramadhan Jua aida. ^^