Tuesday, November 4, 2008

Tiba Masa : Photoshop CS4 (Extended)

Sesetengah dari kita tidak sabar menunggu, ada yang tidak hairan dan selebihnya tidak menunjukkan minat langsung terhadap Photoshop CS4 ini. Walaupun 26 September ini merupakan pengumuman rasmi mengenai keluaran terbaru Adobe mengenai ‘Creative Suit’e, kami akan memberikan sedikit maklumat kepada peminat mengenai apa yang terbaru di Photoshop CS4.
Kesemua informasi ini boleh dicapai Adobe.com dan bagi penggumuman CS4 Extended pula disini: Adobe Photoshop CS4 Extended
Berikut adalah beberapa kelebihan yang telah ada pada Photoshop CS4. Saya sangat teruja dengan Adobe.com ini. Ia lebih memfokuskan kepada pakar-pakar fotografi, pereka grafik, pereka web. Ianya akan menganjakkan industri kita supaya lebih maju ke hadapan. Mari kita selongkar kelebihan CS4 ini.
Panel Pelarasan - Adjustments panel
Pelarasan imej yang mudah dengan hanya menggunakan semua peralatan yang anda perlukan untuk tidak merosakkan pelarasan dan menambahkan warna dan tona kepada imej anda; pengendalian imej dan kepelbagaian yang luas juga termasuk di dalam Pelarasan panel yg baru dan dinamik.

Objek 3D dan Penyuntingan Ciri-Ciri - 3D object and property editing
Sunting, penambahan dan memanipulasi imej 3D dengan menggunakan ruangan ‘streamlined’ tanpa menggunakan ‘dialog boxes’. Melaraskan cahaya, ‘meshes’ dan bahan-bahan. Posisi kamera dan pengubahsuaian objek yang mudah menggunakan 3D ‘axes’ dan landasan.

Panel ‘Masks’ - Masks panel
Mereka dan menyunting ‘masks’ dengan mudah menggunakan panel ‘masks’ yang baru. Panel ini menawarkan kesemua peralatan yang anda perlukan untuk mencipta pixel suntingan, dan pusat vector ‘masks’, melaraskan ‘masks density and feathering’, hanya dengan memilih pendekatan objek secara tidak langsung yang mudah dan lain-lain lagi.

Pengukuran Kesedaran Maklumat - Content-Aware Scaling
Gunakan Pengukuran Kesedaran Maklumat yang baru dan berevolusi untuk mengubah kembali imej yang ada telah ubahsuai secara automatik, dengan mengekalkan ruangan yg berbahaya secara bijak sebaik imej tersebut di adaptasi ke dimensi lain. Dapatkan imej yg sempurna dalam satu langkah tanpa penggunaan ‘cropping and retouching’.

Berikutnya lagi…
Revolutionary 3D painting and composting
Adjustments panel
3D object and property editing
Masks panel
Fluid canvas rotation
Auto-blending of images
Smoother panning and zooming
Auto-alignment of layers
Content-Aware Scaling
Extended depth of field
Enhanced motion graphics editing
Integration with other Adobe software
Industry-leading color correction
Improved Adobe Photoshop Lightroom workflow
File display options
Extensibility
Diharapkan segala usaha yang telah dilakukan pasukan Adobe.com ini memberikan/membuatkan anda semua tersenyum lebar dan tidak lagi menyusahkan anda.
aktikel ini diambil dari sifoo.com :P

2 comments:

Kyla said...

wah!
Phoshop CS4 da eh? =D

taqo said...

26 September ini merupakan pengumuman rasmi ^^ tunggu ek..~